Mandala betekent in het Sanskriet ‘cirkel’ of ‘centrum’.

Het is een teken- of kunstvorm die zijn oorsprong heeft in het Tibetaans boeddhisme. De cirkel staat voor de oneindigheid van het leven en ook het universum, de kosmos wordt er mee voorgesteld. De mandala’s werden in de oude tijd voornamelijk met gekleurd zand gemaakt en gebruikt om te mediteren. De mandala gaat van groot naar klein en het creëren bracht de monniken in een toestand van diepe trance en ontspanning.
De cirkel van de mandala is in principe symmetrisch maar we vinden ook andere vormen waarbij de cirkel is gevuld met enkele a-symmetrische vormen, symbolen of afbeeldingen waarbij bloemen en dieren het meeste voorkomen.

Veel mensen gebruiken de mandala om tot rust te komen. Dat gebeurt uiteraard als je de mandala zelf maakt maar ook het kijken ernaar kan een gevoel van rust geven. Het kan je helpen bij het onderzoeken van de vraag ‘wie ben ik?’ of andere levensvragen. Maar je kunt het ook gewoon gebruiken als kunstwerk of als iets waardoor je je creativiteit laat stromen. Zelfs zonder de diepere bedoeling te weten ervaren mensen die zich op de mandala concentreren de bijzondere sensatie om in het ‘nu’ te zijn. De symmetrische vorm zorgt ervoor dat de aandacht automatisch op het midden wordt gericht wat het gevoel van in het ‘nu’ zijn versterkt.

Mandala’s kennen heel veel variaties.

Je kunt een speciale mandala laten maken ter gelegenheid van een verjaardag, huwelijk, geboorte of jubileum.

 

Een geboortemandala wordt gemaakt op basis van de geboortedatum. Elk cijfer van de datum wordt weergegeven in een symbool. De symbolen die worden gebruikt zijn afgestemd op de karaktereigenschappen en kenmerken van degene waarvoor de mandala is gemaakt. Deze mandala (l.) is gemaakt voor iemand met geboortedatum 10-12-1963. Er zijn:10 klaprozen, 1 antilope, 2 luchtballonnen, 1 vrouw, 9 fuchsia’s, 6 lathyrus, 3 kamperfoelie. Ieder gekozen onderdeel heeft een diepere betekenis. Het pentagram in deze mandala symboliseert het geboortegetal. Het geboortegetal krijg je door alle cijfers van de geboortedatum bij elkaar op te tellen (1+0+1+2+1+9+6+3=23 en 2+3=5). Het getal 5 staat voor vrijheid en afwisseling.

Bij elke geboortemandala krijg je een schriftelijke uitleg van de gebruikte symboliek en een karakterbeschijving, gebaseerd op de numerologie. De prijs van een geboortemandala is € 250,- (inclusief lijst en passepartout). Bekijk de galerie voor meer voorbeelden.

GALERIJ BEKIJKEN

 

Een dieren-mandala kan gemaakt worden op basis van een persoonlijke wens voor een bepaald (totem)dier in de kleuren die jij graag wilt. Kostprijs: € 75 euro (inclusief passe-partout).

GALERIJ BEKIJKEN

Ook een persoonlijke mandala in groter formaat is mogelijk. Deze persoonlijke mandala met een formaat van 70 x 70 cm heeft een plaatsje gekregen in een coachingsruimte.
De prijs van een persoonlijke mandala is afhankelijk van het formaat en lijst. Neem contact op voor meer informatie; helma@kuiperendegoede.nl

CONTACT OPNEMEN